W dniach 15-16 maja 2014 r. w ośrodku "Niebieskie Migdały" w Okunince odbyła się II Polsko-Ukraińska Konferencja Przewoźników, która cieszyła się dużym zainteresowaniem w środowisku związanym z międzynarodowym obrotem towarowym.

Swoją obecnością zaszczyciła nas liczna delegacja z Ukrainy. Wśród naszych gości znaleźli się: Oleksandr Andrejew - Dyrektor Departamentu ds. Pozwoleń i Licencji, Państwowej Służby ds. Deregulacji i Rozwoju Przedsiębiorczości, Oksana Krulikowska - Kierownik Wydziału Państwowej Służby Ukrainy ds. Deregulacji i Rozwoju Przedsiębiorczości w obwodzie kijowskim, dr Oleh Sawczuk - Kierownik Wydziału Państwowej Służby Ukrainy ds. Deregulacji i Rozwoju Przedsiębiorczości w obwodzie wołyńskim, Paweł Mychailidi - Przewodniczący Rady Przedsiębiorców przy Państwowej Służby Ukrainy ds. Deregulacji i Rozwoju Przedsiębiorczości, Władysław Stemkowski - Wiceprezydent miasta Tarnopol, Lubow Iluszyk - pierwszy Zastępca Kierownika Urzędu Celnego w Jagodzinie, prof. Taras Bożydarnik - Dziekan Wydziału Biznesu, Narodowego Uniwersytetu Technicznego w Łucku, Henryk Kościelny - Prezes Międzynarodowego Stowarzyszenia Dziennikarzy, Jurij Papirowy - Przewodniczący Stowarzyszenia Bezpieczeństwa Transportowego.

Ze strony polskiej mieliśmy przyjemność gościć: Zbigniewa Matuszczaka - Posła na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, prof. Wiesława Czyżowicza - Przewodniczącego Rady Konsultacyjnej Służby Celnej, Mariusza Szabałę - Dyrektora Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego w Lublinie, Wiesława Holańczuka - Starostę Powiatu Włodawskiego, Tadeusza Sawickiego - Wójta Gminy Włodawa, Pawła  Merkisza - Zastępcę Naczelnika Urzędu Celnego w Lublinie oraz Krzysztofa Guściorę - Kierownika Oddziału Celnego w Chełmie.

Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objęła Agata Fisz, Prezydent Miasta Chełm oraz Zbigniew Matuszczak, Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Celem konferencji była wymiana poglądów i doświadczeń przedstawicieli branży związanej z międzynarodowym obrotem towarowym, w tym wysokiej klasy ekspertów, przedstawicieli Służby Celnej oraz Inspekcji Transportu Drogowego. Konferencja była także próbą diagnozy obecnej sytuacji transportu drogowego, w tym uwarunkowań formalnych i gospodarczych.

Prof. Wiesław Czyżowicz w swoim wystąpieniu zaprezentował najlepsze praktyki dotyczące partnerstwa celniczo - biznesowego we współczesnym świecie. Mieliśmy również przyjemność wysłuchać wykładu Macieja Wrońskiego, dyrektora Biura Prawnego Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Transportu Drogowego, który przybliżył uczestnikom konferencji, przewidywane w 2014 r., zmiany w przepisach ruchu i transportu drogowego. Dr Piotr Witkowski natomiast szeroko omówił ewolucję zadań oraz perspektywy rozwoju polsko - ukraińskich przejść granicznych.

Niewątpliwym sukcesem konferencji było zgromadzenie w jednym miejscu tak szerokiego grona osób związanych z międzynarodowym obrotem towarowym, które jest żywo zainteresowane jego dalszym rozwojem.

Relacja fotograficzna znajduje się w zakładce Galeria.

Relacja z wydarzenia na chelm.naszemiasto.pl: http://chelm.naszemiasto.pl/artykul/galeria/okuninka-przewoznicy-o-biznesie,2277898,t,id.html#1c5da5453569e5f7,1,3,5

Materiał filmowy zrealizowany przez Telewizję Internetową Wschodnia.TV:

18 grudnia 2013 r. Stowarzyszenie Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY współorganizowało wraz z Wyższą Szkołą Stosunków Międzynarodowych i Komunikacji Społecznej w Chełmie sympozjum naukowe pt. "Praktyczne aspekty polsko-ukraińskiej współpracy transgranicznej w realiach Schengen".

W ramach sympozjum prezes stowarzyszenia pan Mariusz Szaruga przedstawił zebranym rolę organizacji pozarządowych w kreowaniu kulturalnej i handlowej wymiany transgranicznej oraz obalaniu stereotypów funkcjonujących w obu społeczeństwach. Aspekt współpracy transgranicznej samorządów lokalnych był natomiast tematem wystąpienia pani Galiny Grabarczuk, dyrektora Sekretariatu Euroregionu Bug. Sympozjum było również okazją do podsumowania projektu badawczego na temat : "Członkostwo Polski w Porozumieniu Schengen w ocenie mieszkańców i przedsiębiorców Chełma, Zamościa i Przemyśla", które przedstawił dr Piotr Witkowski.

Miło nam poinformować, że 04.10.2013 r. w ośrodku Niebieskie Migdały w Okunince odbyła się Polsko-Ukraińska Konferencja Przewoźników, która zgromadziła wielu gości. Swoją obecnością zaszczycili nas pan Paweł Merkisz, zastępca naczelnika Urzędu Celnego w Lublinie, pan Andrzej Pracoń, zastępca naczelnika Urzędu Celnego w Zamościu, pan Krzysztof Guściora, kierownik Oddziału Celnego w Chełmie, pan Mariusz Szabała, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego w Lublinie. Nasza inicjatywa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród polskich i ukraińskich przewoźników. Szczególnie cieszy nas fakt, że tak licznie przybyli  na konferencję goście z Ukrainy.

Patronat honorowy nad konferencją objęła pani Agata Fisz, Prezydent Miasta Chełm, którą reprezentowała pani Teresa Dobrowolska, dyrektor Wydziału Rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miasta Chełm.

Podczas konferencji poruszane były tematy związane z nowym kodeksem celnym Unii Europejskiej oraz realnymi problemami z krajowym ustawodawstwem transportowym w relacji państwo a przedsiębiorcy. Wykłady na ten temat wygłosili pan dr Piotr Witkowski wykładowca Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Komunikacji Społecznej w Chełmie oraz pan Maciej Wroński, dyrektor Biura Prawnego w Ogólnopolskim Związku Pracodawców Transportu Drogowego. W drugiej części konferencji głos zabrali przedstawiciele firm transportowych z Ukrainy, przedstawiając problemy dotyczące branży transportowej. Na zakończenie wszyscy uczestnicy konferencji wzięli udział w panelu dyskusyjnym. Na pytania odpowiadali przedstawiciele Służby Celnej oraz Inspekcji Transportu Drogowego.

Podczas wieczornego bankietu stworzyliśmy możliwość pozyskania unikalnych kontaktów, prowadzenia rozmów biznesowych oraz nawiązywania relacji biznesowych.

Nasze działania były możliwe dzięki wsparciu sponsorów i partnerów, którym serdecznie dziękujemy:

Cracow Truck Center Sp. z o.o.

Bank BGŻ S.A.

BGŻ Leasing Sp. z o.o.

Eurotrailer Sp. z o.o.

Europejski Fundusz Leasingowy Sp. z o.o.

LUTZ Assekuranz

Sukces Sp. z o.o.

Tedex S.A.

Tezet S.A.

Materiał filmowy zrealizowany przez Telewizję Internetową Wschodnia.TV jest dostępny pod linkiem: http://wschodnia.tv/wydarzenia/970-czy-tiry-powinny-trafic-na-tory

Relacja z konferencji w TRUCK auto.pl: http://www.truckauto.pl/index.php/wiadomosci/polityka-i-stowarzyszenia/transgraniczne-spotkanie-przewoznikow-w-okunince/

Relację fotograficzną z tego wydarzenia znajdą Państwo w zakładce GALERIA.