Konferencja inaugurująca działalność Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY

W dniu 29 listopada 2012 r. w hotelu Kozak odbyła się konferencja na temat polityki celnej Unii Europejskiej, której organizatorem było Stowarzyszenie Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY. W związku z rosnącym zainteresowaniem obrotem towarowym na terenie Unii Europejskiej, organizator postawił sobie za cel przybliżenie tematyki wspólnej polityki celnej krajów należących do Unii oraz naświetlenie sytuacji w obszarze celnym Chełma i Dorohuska.

Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele firm spedycyjnych, logistycznych, agencji i składów celnych. Prezydent Miasta Chełma Agatę Fisz reprezentował Marcin Grel, zastępca dyrektora Wydziału Rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą,  zaś Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno ? Spożywczych ? Pan Marek Cetera.  Brakowało jedynie zaproszonych przedstawicieli Urzędu Celnego, co świadczy o ich bierności wobec faktu, że administracja państwowa jest dla obywateli.

"Nasz region jest pomijany w inwestycjach budżetowych związanych z obrotem towarowym z zagranicą. Dotychczasowa infrastruktura nie sprzyja rozwojowi firm spedycyjnych, logistycznych oraz podmiotów zajmujących się obrotem towarowym z zagranicą. Podczas gdy Tomaszów Lubelski, Zamość i Biała Podlaska otrzymały milionowe fundusze na budowę infrastruktury logistycznej, w Chełmie nic się nie dzieje w tym zakresie" - powiedział Mariusz Szaruga, prezes Stowarzyszenia.

"Planujemy organizację konferencji z zakresu dziedziny logistyki, prawa celnego, podatkowego oraz transportu mających na celu integrację środowisk i wymianę doświadczeń" - zaznaczył Jacek Korzeniewski, wiceprezes Stowarzyszenia ''KRESY'' oraz wiceprezes chełmskiej firmy Sukces. I dodaje: "Taka 'edukacja jest niezbędna. My jako przedsiębiorcy widzimy ogromne szanse dla naszego regionu, który ma idealne położenie dla rozwoju handlu międzynarodowego. Potrzebujemy jednak solidnej współpracy z administracją państwową. Niestety, jak do tej pory, ograniczono się do budowy parkingu w Dorohusku, czy postawienia na chełmskim odcinku S12 kilku koszy na śmieci. Paradoksalnie w przeciągu dwóch, trzech ostatnich lat na zamojskim odcinku S17 rozpoczęto budowę dwóch ogromnych oddziałów celnych oraz obwodnicę Tomaszowa Lubelskiego".

Stowarzyszenie jako organ opiniotwórczy, będzie brało czynny udział w konsultacjach organizowanych przez władze lokalne oraz administrację celną jako wyraziciel postulatów środowiska prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie obrotu towarowego z zagranicą.