Aktualnie trwa nabór. Ruszamy w październiku 2018 r.

Studia realizowane we współpracy z Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie

Studia prowadzone pod patronatem prof. dr hab. Wiesława Czyżowicza, na co dzień pracującego w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie, Przewodniczącego Rady Konsultacyjnej Służby Celnej, przedstawiciela Polski w Światowej Organizacji Ceł (WCO), Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Finansów (2004-2005), Szefa Polskiej Służby Celnej (2004-2005).

O KIERUNKU

Studia podyplomowe na kierunku mają na celu przekazanie słuchaczom kompleksowej i usystematyzowanej wiedzy umożliwiającej planowanie i realizację obsługi transportowo - spedycyjnej i logistyczno - celnej transakcji z zakresu międzynarodowego obrotu towarowego. W szczególności dotyczy to problematyki szeroko rozumianego międzynarodowego i unijnego prawa celnego, logistycznych rozwiązań kształtowania łańcucha dostaw oraz regulacji prawnych i praktycznych dotyczących transportu i spedycji.

Słuchacze mają możliwość zapoznania się najnowszymi rozwiązaniami i planowanymi przedsięwzięciami dotyczącymi organizacji i zarządzania międzynarodowym przepływem towarów. Wiedza ta będzie przekazywana przez uznane w Polsce autorytety naukowe oraz praktyków - menadżerów firm operujących w przestrzeni międzynarodowej.

Zajęcia dotyczące prawa celnego poprowadzi prof. dr hab. Wiesław Czyżowicz - wykładowca w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie, Przewodniczący Rady Konsultacyjnej Służby Celnej, przedstawiciel Polski w Światowej Organizacji Ceł (WCO), b. szef polskiej Służby Celnej i b. wiceminister finansów. Prowadzącym zajęcia z zakresu celno - podatkowego jest jeden z najwybitniejszych przedstawicieli polskiej i europejskiej nauki w tym obszarze prof. zw. dr hab. Artur Kuś, Dyrektor Instytutu Europeistyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, profesor Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Wyzwania stojące przed współczesnym zarządzaniem logistycznym zaprezentuje prof. Zbigniew Pastuszak - Dziekan Wydziału Ekonomicznego UMCS w Lublinie, znakomity teoretyk i praktyk zarządzania i logistyki, uznany w tym zakresie autorytet w europejskim i polskim środowisku naukowym. Zajęcia prowadzić będą również pracownicy Ministerstwa Finansów, organów celnych, teoretycy i praktycy biznesu, menadżerowie firm stosujących nowoczesne rozwiązania w zakresie logistyki i zarządzania.

Absolwent Studiów Podyplomowych to osoba przygotowana zarówno pod względem merytorycznym i praktycznym do pracy w przedsiębiorstwach transportowo - spedycyjno - logistyczno - celnych prowadzących operacje w przestrzeni międzynarodowej oraz obsługujących i nadzorujących realizację przywozu i wywozu towarów ze wspólnego obszaru celnego. Zdobyta wiedza i pozyskane umiejętności w trakcie studiów umożliwiają absolwentom podjęcie pracy w przedsiębiorstwach eksportowych i importowych, urzędach celnych, firmach konsultingowych.

Absolwenci studiów będą mogli podjąć zatrudnienie :

• w ramach indywidualnej działalności gospodarczej,
  • w firmach sektora transport - spedycja - logistyka,
  • w agencjach celnych, firmach dokonujących odpraw celnych,
  • w jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
  • w Służbie Celnej, Straży Granicznej, Policji, Inspekcji Transportu Drogowego,
  • w jednostkach realizujących zadania z zakresu transportu publicznego.

Absolwenci kierunku zgodnie z ustawą o transporcie drogowym zwolnieni są z egzaminu na CERTYFIKAT KOMPETENCJI ZAWODOWYCH W DROGOWYM TRANSPORCIE RZECZY/OSÓB niezbędnego dla uzyskania licencji na wykonywanie transportu drogowego oraz w przypadku osób zarządzających transportem (dawniej kierowników transportu).

Studia podyplomowe na kierunku "Logistyka i cło w zarządzaniu międzynarodowym obrotem towarowym" umożliwiają także uzyskanie uprawnień AGENTA CELNEGO.

Opiekun kierunku - dr Piotr Witkowski - Katedra Transportu i Stosunków Międzynarodowych

DLA KOGO

Studia adresowane są do osób zajmujących się problematyką transportu - spedycji - logistyki i szeroko rozumianego cła. Pracują lub zamierzają podjąć pracę w firmach działających w tym sektorze lub organach państwowych nadzorujących działania w tym zakresie.

TRYB NAUKI I CZAS TRWANIA

Studia trwają dwa semestry. Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele, co dwa lub trzy tygodnie. Program obejmuje 180 godzin zajęć. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, ćwiczeń, laboratoriów i warsztatów. Co najmniej 60% zajęć odbywać się będzie w sali szkoleniowej w biurowcu przy ul. Hutniczej 3 w Chełmie, pozostała część w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie przy ul. Bursaki 12.

WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW

Warunkiem ukończenia studiów jest aktywny udział w zajęciach, wykazanie się właściwym poziomem wiedzy oraz zaliczenie przedmiotów zgodnie z programem studiów.

OPŁATY

Wpisowe: 200 zł

Czesne semestralne: 2 000 zł

PROMOCJE

Studia podyplomowe dla przedsiębiorstw i instytucji

Przedsiębiorcy, którzy zgłoszą swoich pracowników na studia podyplomowe będą mieli obniżone czesne o:
5% - w przypadku zgłoszenia 1 pracownika,
10% - w przypadku zgłoszenia 2-3 pracowników,
15% - w przypadku zgłoszenia 4 lub więcej pracowników.

Obniżenie czesnego dotyczy całego okresu studiów. Promocja nie łączy się z innymi promocjami dotyczącymi opłat za studia.

Członkowie Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY zwolnieni są z opłaty wpisowej.

PŁATNOŚCI

Wpłat należy dokonywać na konto bankowe dla:
Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
20-150 Lublin, ul. Bursaki 12
ING BANK ŚLĄSKI Oddział w Lublinie
nr konta: 54 1050 1953 1000 0090 3066 6995

W tytule przelewu podajemy:

imię i nazwisko, pesel, kierunek studiów, rok i tryb (dzienne lub zaoczne), opłata tytułem
opłata tytułem (jedno z wymienionych): opłata wpisowa; czesne; opłata za legitymację studencką

Na życzenie słuchaczy Uczelnia wystawia faktury VAT.

WARUNKI REKRUTACJI

Rekrutacja na studia podyplomowe odbywa się bez egzaminów wstępnych. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Rejestracja odbywa się poprzez  stronę systemu rekrutacji internetowej WSPA

W dziale rekrutacji WSPA w Lublinie oraz w biurze Stowarzyszenia KRESY w Chełmie udostępnione są dla Państwa stanowiska komputerowe, które umożliwią Państwu skorzystanie z Internetowej rekrutacji, a w razie pytań lub wątpliwości zapewniona zostanie Państwu niezbędna pomoc.

Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie w biurze obsługi studiów podyplomowych Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie lub biurze Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY w Chełmie, ewentualnie przesłanie pocztą następujących dokumentów:

• kopii (oryginał do wglądu) dyplomu ukończenia studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich lub lekarskich),
  • dwóch zdjęć legitymacyjnych,
  • dowodu uiszczenia opłaty wpisowej w wysokości 200 zł.

INFORMACJE I ZAPISY

Szczegółowych informacji udziela i zapisy przyjmuje biuro obsługi studiów podyplomowych w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie oraz biuro Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY w Chełmie.

Biuro obsługi studiów podyplomowych w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie mieści się przy ul. Bursaki 12 i jest czynne od poniedziałku do piątku w godzinach: 7.30-15.30.

Biuro Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY w Chełmie mieści się przy ul. Hutniczej 3 (dawny budynek PKS) i jest czynne od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.00-16.00.

Osoby przyjęte na studia podyplomowe zostaną poinformowane mailowo o terminie rozpoczęcia zajęć.

PROGRAM STUDIÓW

Moduł I: Prawo celne i logistyka celna

• Międzynarodowe prawo celne
  • Regulacje celne Unii Europejskiej (Kodeks celny, przepisy wykonawcze, procedury celne, preferencje i zwolnienia, pochodzenie towarów, wartość celna, etc.
  • Środki ochrony rynku w prawie celnym Unii Europejskiej (środki antydumpingowe, środki antysubsydyjne oraz środki ochronne przed nadmiernym przywozem i bariery nadzór importu lub eksportu, kontyngent ilościowy, zakaz importu lub eksportu)
  • Wprowadzenie towarów i wyprowadzenie towarów z obszaru celnego Unii Europejskiej

Moduł II: Logistyka

• Zarządzanie łańcuchem dostaw z uwzględnieniem zróżnicowania gałęzi transportu - samochodowy, kolejowy, lotniczy, morski