EKSPORT - IMPORT

Ofertę szkoleń "szytych na miarę" kierujemy do firm zajmujących się międzynarodowym obrotem towarowym (eksport-import).

W zależności od Państwa potrzeb i oczekiwań przygotujemy szkolenie w zakresie:

•  Podstawy funkcjonowania prawa celnego w Unii Europejskiej: źródła polityki celnej i prawa celnego, unia celna, organy celne i ich kompetencje.
  • Podstawy stosowania prawa celnego: podstawy prawne przywozu/wywozu towarów z terenu Unii Europejskiej, przeznaczenia celne, procedury celne, procedury gospodarcze i procedury zawieszające.
  • Elektroniczne zgłoszenia celne: PDR, CELINA, ECS.
  • Dokumenty w wymianie towarowej z zagranicą: SAD,faktura,list przewozowy,pozostałe.
  • Zgłoszenie celne: formy zgłoszeń celnych,właściwość rzeczowa i miejscowa organów celnych.
  • Podatki w przywozie i wywozie towarów na/z UE: VAT, akcyza.
  • Elementy kalkulacyjne: pochodzenie towarów, wartość celna, taryfa celna.
  • Postępowanie celne: przedstawicielstwo w sprawach celnych, kontrola towarów, postępowanie administracyjne.
  • Ograniczenia w obrocie towarowym zagranicą.
  • AEO - instytucja upoważnionego przedsiębiorcy: co daje status upoważnionego podmiotu gospodarczego, uzyskanie pozwolenia, przypadki cofnięcia statusu upoważnionego podmiotu, praktyczne korzyści i ułatwienia wynikające z uzyskania statusu AEO, wymogi i zakres kontroli przeprowadzane przez Organy Celne w przypadku starania się o status.
  • Procedury uproszczone, czyli w jaki sposób jak usprawnić obsługę celną przedsiębiorstwa: podstawy prawne uproszczeń celnych, procedury uproszczone, czyli jaki sposób jak usprawnić obsługę celną przedsiębiorstwa, podstawy prawne uproszczeń celnych, na jakie procedury celne możemy uzyskać pozwolenie i jak to zrobić, formy uproszczonych zgłoszeń celnych, wymagane dokumenty (zabezpieczenie), pozwolenie - co zawiera, przypadki, w których pozwolenie nie zostanie udzielone lub cofnięte, czego nie można odprawiać w procedurze uproszczonej, elektroniczna obsługa procedur uproszczonych.
  • Elektroniczna obsługa zgłoszeń celnych: EORI, PDR, CELINA, ECS, ICS.