Serdecznie zapraszamy na szkolenie Podstawy obrotu towarowego z zagranicą pracowników firm biorących udział w działalności związanej z importem i eksportem towarów, dyrektorów handlowych oraz specjalistów ds. transportu - spedytorzy i przewoźnicy. Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników ze znowelizowanymi przepisami, obowiązkami i procedurami związanymi z międzynarodowym obrotem towarowym oraz ze zmianami jakie nastąpiły po wejściu Unijnego Kodeksu Celnego. Zajęcia prowadzone będą w formie wykładu z prezentacją wspartą case study.

Miejsce szkolenia: Lublin

Czas trwania: 16 godzin szkoleniowych - 2 dni

Nabór ciągły

Program:

Dzień 1:

• podstawy prawa celnego w Unii Europejskiej
  • zgłoszenie celne
  • taryfa celna, wartość celna i pochodzenie towarów
  • cła i podatki w przywozie i wywozie towarów na/z UE
  • przedstawicielstwo w sprawach celnych
  • konsekwencje naruszenia przepisów celnych i innych norm prawnych  obowiązujących w obrocie towarowym z zagranicą

Dzień 2:

• AEO - instytucja upoważnionego przedsiębiorcy
  • procedury uproszczone jako forma usprawnienia obsługi celnej w przedsiębiorstwie
  • elektroniczna obsługa zgłoszeń celnych
  • procedury specjalne jako optymalizacja kosztów przedsiębiorstwa
  • INTRASTAT - obowiązek dokumentowania obrotu towarowego wewnątrz Unii Europejski

Harmonogram:

Dzień I    Dzień II
Zajęcia  9.00-10.30   9.00-10.30
Przerwa kawowa 10.30-10.45 10.30-10.45
Zajęcia 10.45-12.15 10.45-12.15
Przerwa obiadowa 12.15-12.45 12.15-12.45
Zajęcia 12.45-14.15 12.45-14.15
Przerwa kawowa 14.15-14.30 14.15-14.30
Zajęcia 14.30-16.00 14.30-16.00

Koszt: 700 zł netto

Cena dotyczy jednej osoby i zawiera: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, certyfikat ukończenia szkolenia.
Do podanej powyżej kwoty zostanie doliczony VAT w wysokości 23%.
Dla instytucji budżetowych i pozostałych firm, które szkolenie finansują w ponad 70% z środków publicznych, istnieje możliwość wystawienia faktury VAT bez podatku VAT (ze stawką zwolnioną).

Formularz do pobrania: FORMULARZ - OBRÓT TOWAROWY
Wypełniony formularz proszę odesłać na adres mailowy Stowarzyszenia: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Trenerzy:

EWELINA STEFANIAK

• posiada wieloletnią praktykę jako agent celny oraz pracownik składu podatkowego,
  • praktyk i teoretyk z zakresu prawa celnego,
  • posiada bogate doświadczenie z zakresu systemu INTRASTAT,
  • na bieżąco aktualizuje swoją wiedzę na szkoleniach organizowanych przez Ministerstwo Finansów oraz organy celne,
  • wykładowca Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie na studiach podyplomowych,
  • ceniony przez słuchaczy wykładowca na kursach z zakresu prawa celnego i podatku akcyzoweg

MARIUSZ SZARUGA

• 14 lat (1994 -2008) pracy w administracji celnej, w tym 7 lat (2000-2007) na stanowiskach kierowniczych m. in. kierownik Oddziału Celnego w Chełmie, z-ca Naczelnika Urzędu Celnego w Chełmie, z-ca Naczelnika Urzędu Celnego w Zamościu, p.o. Naczelnika Urzędu Celnego w Zamościu,
  • od 2008 r. zajmuje się obrotem towarowym z zagranicą w sektorze prywatnym,
  • współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY oraz wykładowca kursów i szkoleń organizowanych przez Stowarzyszenie,
  • wykładowca Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie (2015) oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Komunikacji Społecznej w Chełmie (2013).

Dostosowując naszą ofertę szkoleniową do zmieniających się warunków prawnych proponujemy Państwu nową formułę kursu na agenta celnego, którego zadaniem będzie PRZYGOTOWANIE DO PRACY W AGENCJI CELNEJ poprzez nabycie kompetencji i umiejętności praktycznych oraz UŁATWIENIE ZDOBYCIA UPRAWNIEŃ AGENTA CELNEGO.

Z naszym kursem:

• MASZ MOŻLIWOŚĆ UZYSKANIA UPRAWNIEŃ AGENTA CELNEGO BEZ EGZAMINU
  • ZDOBĘDZIESZ KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI DO SAMODZIELNEJ PRACY W AGENCJI CELNEJ
  • ZWIĘKSZYSZ SWOJE SZANSE NA RYNKU PRACY

Kurs kierowany jest do:

• osób, które posiadają wymagane przez Ministerstwo Finansów wykształcenie, aby uzupełniły swoją wiedzę teoretyczną praktycznymi umiejętnościami
  • pracowników składów celnych, wolnych obszarów celnych, firm zajmujących się eksportem i importem, firm przewozowych, spedycyjnych, którym kurs pomoże w lepszym rozumieniu zagadnień celnych,
  • osób, które chciałyby uzyskać wpis na listę agentów celnych,
  • osób, które posiadają uprawnienia agenta celnego, ale nigdy nie pracowały w tym zawodzie,

Zapewniamy:

• najwyższą jakość kształcenia,
  • autorski program obejmujący najnowsze standardy obowiązujące w obsłudze celnej m. in. procedury uproszczone, AEO,
  • 80 godzin szkoleniowych w formie wykładów popartych przykładami praktycznymi oraz ZAJĘĆ KOMPUTEROWYCH
  • zajęcia prowadzone przez ekspertów z wieloletnim doświadczeniem,
  • zajęcia w systemie zaocznym,
  • materiały dydaktyczne,
  • imienne certyfikaty ukończenia kursu.

Cena kursu: 1290,00 zł (brutto), od 2019 r. nowa cena 1599 zł (brutto)

Miejsce realizacji kursu: Lublin (centrum)

Termin realizacji kursu: 5 weekendowych spotkań co dwa tygodnie (sobota i niedziela w godz. 9-16)

Na kurs można zapisać się osobiście w biurze stowarzyszenia (Chełm, ul. Hutnicza 3, I piętro czynne pn.-pt. od 8.00 do 16.00) lub poprzez dostępny na stronie formularz zgłoszeniowy. Formularz należy wydrukować, wypełnić i odesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Formularz zgłoszeniowy do pobrania: FORMULARZ

Program kursu do pobrania: PROGRAM

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych z Lublina i okolic na kolejną edycję kursu organizowaną w Lublinie!!!

Przypominamy, że kształcenie można sfinansować ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego, który przeznaczony jest dla pracodawców i pracowników, a dysponują nim urzędy pracy.

Wykładowcy:

Mariusz Szaruga:

• 14 lat (1994 -2008) pracy w administracji celnej w tym 7 lat (2000-2007) na stanowiskach kierowniczych m. in. kierownik Oddziału Celnego w Chełmie, z-ca Naczelnika Urzędu Celnego w Chełmie, z-ca Naczelnika Urzędu Celnego w Zamościu, p.o. Naczelnika Urzędu Celnego w Zamościu,
  • od 2008 r. zajmuje się obrotem towarowym z zagranicą w sektorze prywatnym m.in. jako dyrektor handlowy "POLSET" Sp. z o.o. w Chełmie,
  • prezes Stowarzyszenia Rozwoju Logistyki i Eksportu KRESY oraz wykładowca kursów organizowany przez stowarzyszenie,
  • wykładowca Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Komunikacji Społecznej w Chełmie.

Dariusz Fijałko:

• posiada wieloletnie doświadczenie zawodowe jako agent celny oraz pracownik składu podatkowego zajmującego się międzynarodowym obrotem towarami akcyzowymi,
  • praktyk i teoretyk w zakresie stosowania prawa celnego,
  • wykładowca w szkole dla agentów celnych,
  • od wielu lat z sukcesami kształci kolejne roczniki agentów celnych.

Ewelina Stefaniak:

• praktyk i teoretyk z zakresu prawa celnego,
  • posiada bogate doświadczenie z zakresu systemu INTRASTAT,
  • ceniony przez słuchaczy wykładowca na kursach z zakresu podatku akcyzowego i Intrastatu.

... w przygotowaniu

Our website is protected by DMC Firewall!